top of page

Nybörjare på biljard? Det här behöver du känna till


Biljard uppfattas ofta som ett mytomspunnet, elegant och sofistikerat spel. Det kan verka som en svår aktivitet med otaliga regler att följa. Men det behöver faktiskt inte vara svårt. Vi har samlat några av de viktigaste reglerna och andra bra tips som kan vara bra att ha med dig när du spelar biljard som nybörjare.


Biljard har en lång historia

Redan på 1100-talet i Frankrike fanns spel som idag räknas som biljardens ursprung. I de allra tidigaste spelen var de dock snarare som en blandning mellan biljard, krocket och golf. Biljarden som vi känner till den idag har sitt ursprung i England på 1700-talet, då både biljardkö och biljardbord liknade de som vi har idag.


Olika grenar inom biljard

Snooker, pool och carambole är alla namn på olika typer av grenar inom biljard som du kan spela på ett biljardbord. Alla grenar har sedan olika varianter som kan spelas på olika sätt och har olika regler. En av de vanligaste och populäraste varianten är 8-ball som ingår i pool, som också är det du spelar på de vanliga biljardborden du oftast hittar på sportbarer.


8-ball – populärt och perfekt för nybörjare

8-ball handlar om att du ska få ned alla dina klot och sist klotet med nummer åtta innan motspelaren gör det. Kloten är uppdelade i två delar, och du har antingen ​​halv- eller helfärgade klot – vilket av dem du har avgörs av vilket typ av klot du får ner som första klot. Du kan spela en mot en eller i lag. Det är först när du råkar få ner motspelarens klot som turen går över, eller om du slår ner det vita klotet. Då får motspelaren också placera ut ett av dina klot som straff. Sänker du åttan innan du är klar med alla dina andra klot har du förlorat. Visst låter det enkelt? Ja, och roligt.


Viktigt tips – ha kul!

När du ska ut och spela biljard i Jönköping hittar du stans bästa biljardhall hos oss på Shooters. En fullutrustad biljardhall med fyra biljardbord i en riktigt härlig atmosfär. Vårt tips är att du ska komma hit spela, helt enkelt. Ta med dig några vänner som också är nybörjare så kan ni öva och lära er tillsammans. Vårt främsta tips är att du behöver inte ta det på blodigt allvar direkt, se det som ett gött häng med vänner, kollegor eller familj. Börja med att ta några glas och käka lite god mat – och kör sedan en omgång biljard.


Kom till oss på Shooters – vi lovar ett riktigt härligt häng och god mat. Sen har vi självklart en bar med dryck för alla smaker. Välkommen att boka online!


Comments


Shooters biljard och restaurang i jönköping logo
bottom of page